пʼятниця, 15 грудня 2023 р.

Онлайн-огляд: Катерина Єгорушкіна «Різдво і мої 12 бабусь»

 





Марія, маленька дівчинка з численними родичами по всьому світу. Різ за роком вона  подорожує зі своєю родиною та святкує Різдво в різних країнах. Від Мексики та Фінляндії до Ефіопії, Канади та Австралії, в кожному місці існують свої унікальні різдвяні традиції, які Марійка порівнює зі своїми — українськими. Ця книга, призначена для молодшого і середнього віку школярів, розкриває різноманіття культур та розповідає про українську діаспору.

Літературно-художнє видання, науковий консультант якого — Ігор Козловський, і науковий редактор — Ігор Цеунов, відзначається унікальністю завдяки компонентам, що допомагають дорослим знаходити відповідні слова для обговорення психологічних моментів з дітьми та глибшого розуміння історичних контекстів. 



Ми з донькою закохались у цю книжку!

По перше, вона надзвичайно красива і тактильна. Суперобкладинка, цупкий папір, чарівні повносторінкові ілюстрації, що кількістю деталей нагадують вімельбухи. Її без перебільшення можна розглядати годинами. Фантастична і на подарунок, і для домашнього користування — з тих книжок, які хочеться передавати з покоління у покоління. По друге, сподобався сюжет, у якому достатньо пригод і пізнавальної інформації. Дівчинка Марія кожного Різдва їздить в гості до когось зі своїх численних родичів по всьому світу (правда історій там 10, а не 12, але їх цілком достатньо, щоб облетіти земну кулю і повернутись в Україну). Разом з головною героїнею ми дізнаємось особливості святкування Різдва, цікаві звичаї і традиції різних країн. Можна збагачувати власне свято усім, що сподобається. Ми, наприклад, вирішили цього року замість ялинки прикрашати кактус, як в Бразилії. Однак на першому плані в книжці все ж родинні історії, сповнені любові і чуйності одне до одного. Читаючи їх, так і хочеться притулитись до власних бабусь і дідусів, а також більше дізнатись про далеких родичів. А раптом і в нас хтось є в Ефіопії? І останнє, книжка досить «довгограюча». Є список питань і рекомендацій (йде окремо від книжки за qr кодом в кінці, треба пошукати!). Можна грати у вікторину і повертатись знов до окремих розділів, якщо щось пропустили. Є підказки для батьків про що і як говорити під час читання, щоб використати книжку «по максимуму». Ідеальна святкова книжка для спільного читання. Однозначно рекомендую!

Немає коментарів:

Дописати коментар